Головна » 2016 » Июль » 4 » Неділя Всіх Українських Святих
22:08
Неділя Всіх Українських Святих

Друга неділя після П’ятидесятниці – це Неділя Всіх Українських Святих. У цей день Церква прославляє сонм українських святителів, преподобних отців та матерів, праведників і мучеників, як прославлених, так і відомих одному лише Богу.

Стільки святих, скільки дало Київське Православ’я загалом, так і український народ зокрема, немає було більше ніде. В Євангелії говориться: «Вийшов Сіяч сіяти». Господь посіяв слово Боже між усіма народами, і кожен з них по-своєму на це відреагував. Святість – є відповідь людини на поклик Божий. І на цей поклик відгукнулася Київська Русь, коли за кілька десятиліть повстали тисячі храмів та сотні монастирів. Не була виключенням і наша, подільська земля, яка дала Українському Православ’ю багата святих подвижників.

Саме тому, один з найбільш красивих храмів м. Хмельницького, будівництво якого веде секретар нашої єпархії, мит. прот. Володимир Марущак, названий на честь Усіх Українських святих.

І ось вже за кілька років, у Хмельницької єпархії повстала традиція: Проводити святкування Собору на честь пам’яті всіх українських святих саме в однойменному храмі м. Хмельницького. Хоча храм ще остаточно не добудований і богослужіння відбуваються в тимчасовим приміщенні, вшанувати всіх українських святих та помолитися до них щорічно збирається велика кількість православних подолян з усіх куточків нашого краю. Зважаючи на велику кількість паломників, святкові богослужіння поки проходять на подвір’ї, де прихожани собору загодя встановлюють намети.

Не стало виключенням і цьогорічне храмове свято – Неділя усіх Українських святих, що відбулося 20 червня / 3 липня 2016 р. Б. Ще з самого ранку на подвір’я собору почалися стикатися православні вірні. Людей не зупинила навіть велика спека, яка накрила наше місто у цей день.

Біля 10 годин ранку, згідно з розкладом, прибув правлячий архієрей Хмельницької єпархії, Високопреосвященний Владика Антоній, митрополит Хмельницький і Кам’янець-Подільський, розпочалася святкова архієрейська літургія. Його Високопреосвященству співслужив настоятель собору, секретар єпархії, мит. прот. Володимир та багаточисленне духовенство Хмельницької єпархії.

Після відпусту літургії, Високопреосвященний Владика Антоній звернувся до вірних з архіпастирським словом: «У Євангелії від Матвія, розповідається, як Господь покликав апостолів Андрія, Петра, Якова та Івана. Підійшов Він до Галілейського моря, побачив двох братів, що закидали сіті в море, і каже їм: «Ідіть за Мною, і Я зроблю вас ловцями людей». Вони негайно залишили мережі та пішли за Ним. Так само і сини Зеведеєві. І ось від того часу, а в Україні ще з часів апостола Андрія Первозванного, наші предки відкидали все і ішли за Хрестом. Багато у нас святих, яких Господь відкрив нам, але ще більше святих невідомих. Сьогодні маємо можливість глибше замислитися над значимістю цих невідомих, але таких рідних нам людей у справі нашого з вами спасіння. Адже це саме сьогодні збірне свято всіх тих, хто в різний час і в різний спосіб своїм свідченням віри зумів притягнути на нашу землю благодать Святого Духа, котра, хоч незрима за своєю природою, так видимо виявила себе і в нашому з вами покликанні до співучасти в тому всесвітньому братстві, що гордо називає себе Христовою Церквою. Невідомі нам їхні імена, але чи від цього повинна бути меншою наша їм вдячність, інакші умови нашого і їхнього життя і деколи ми дуже віддалені один від одного у часі, але чи є це перешкодою для молитви? Тому так важливо сьогодні нам, вірним Українського Православ’я – Української Православної Церкви Київського Патріархату йти за Христом і «поводитися, як діти світла», пам’ятати, що сьогоднішнім торжеством Господь перекидає до наших сердець ще один місток через прірву гріха, яка відділяє нас від Його святости, укріплюючи нас і заохочуючи сміливо ступати тим вузьким шляхом досконалості, що його проклали нам сотні і тисячі наших відомих і невідомих братів-співучасників Його благодаті».

Також Високопреосвященний Владика Антоній подякував о. Володимиру за труди в будівництві храму та побажав, «щоб у наступному році ми вже святкували цей день у храмі».

У свою чергу, мит. прот. Володимир Марущак подякував Владиці за спільну молитву та добрі слова, а вірні піднесли своєму Правлячому Архієрею чудовий коровай.

Традиційно парафіяни мали змогу неформально поспілкуватися з правлячим архієреєм, Високопреосвященним Митрополитом Антонієм, та отримати відповіді на хвилюючі питання, а також архіпастирське благословення

Прес-служба Хмельницької єпархії.

Категорія: Вісті з Єпархій | Переглядів: 344 | Додав: artasset
Всього коментарів: 0
avatar