Головна » 2009 » Апрель » 24 » Конференція «1020-річчя історії шкільної освіти в Україні»
15:40
Конференція «1020-річчя історії шкільної освіти в Україні»
23 квітня 2009 року на базі Київського міського педагогічного університету (КМПУ) ім. Б.Д.Грінченка пройшла міжнародна наукова конференція  на тему «1020-річчя історії шкільної освіти в Україні: традиції, сучасність і перспективи». У заході взяли участь провідні освітяни та науковці, представники Міністерства освіти і науки України, органів державної виконавчої влади, місцевого самоврядування та студенти.
 
В якості спеціальних гостей у конференції взяли участь та виступили з доповідями представники Церков України. З благословення Святійшого Патріарха Філарета Київський Патріархат на конференції представлялв єпископ Васильківський Євстратій.

Розпочинаючи конференцію, ректор КМПУ ім. Б.Д.Грінченка, професор Віктор Огнев’юк відзначив, що українська школа вийшла з лона християнської Церкви. «Якщо подивитись в історію, ми побачимо, скільки зусиль докладала Церква, щоб зрощувати на наших землях зерно науки», – наголосив професор Огнев’юк.

З вітальним словом до учасників міжнародної конференції звернувся також заступник Міністра освіти і науки України Максим Стріха, який висловив сподівання, що «ця конференція слугуватиме тому, що український вчитель виграє битву за майбутнє України». Ідеї відносно розвитку національної школи в епоху глобалізації висловив у своїй доповіді президент Академії педагогічних наук України, професор Василь Кремень. Професор і академік Ольга Сухомлинська у своїй промові накреслила основні етапи розвитку освіти в Україні, показавши в ньому і релігійні чинники.

Під час конференції активну участь у дискусії також взяли представники Української Православної Церкви Київського Патріархату, УПЦ МП, УГКЦ, Всеукраїнського Союзу Церков християн віри євангельської – п’ятидесятників (ВСЦХВЄП), Всеукраїнського Союзу Об'єднань євангельських християн – баптистів, Української Християнської Євангельської Церкви та інші.

У своєму вітальному слові єпископ Євстратій зазначив: «Прийняття християнства та виникнення в Київській Русі шкільної освіти – це нерозривні речі». Пояснюючи цю тезу, владика додав: «Церква була тим чинником, завдяки якому на наших землях з’явилися сучасні поняття про освіту і науку, зокрема через розвиток просвітництва, літописання, книгодрукування тощо».

«В освітньому процесі мають бути дотримані гармонія та баланс людського розвитку. Матеріальні речі та споживацький підхід до життя, які сьогодні нав’язуються суспільству замість духовних цінностей, вносять дисбаланс у життя людини», – наголосив єпископ Євстратій у своєму слові. Він зауважив, що «завжди треба пам’ятати, що наша шкільна освіта вийшла з духовної – в розумінні виховання людини як одухотвореної та гармонійної особистості».

Підтримуючи цю думку, глава ВСЦХВЄП, єпископ Михайло Паночко відзначив: «Нашій молоді та дітям потрібно піклуватися не тільки про знання, але й про своє серце, душу. Адже знання без мудрості малокорисні, бо духовне знання передує інтелектуальному».

В свою чергу, керівник священик УГКЦ Роман Небожук у своєму виступі наголосив на тому, що «сучасна освіта в Україні бере витоки з часу приєднання Київської Русі до європейської християнської спільноти».

«Це відкрило шлях до надбань світової освіти і науки, бо процес міждержавної комунікації та співробітництва став більш доступним саме через об’єднавчий характер християнських цінностей, – висловив переконання Роман Небожук, пояснивши – Це пов’язано з тим, що представники вітчизняного просвітництва мали спільний з європейцями погляд, зокрема на сімейні цінності та виховання дітей».

В рамках міжнародної конференції у КМПУ ім. Б.Д.Грінченка була представлена експозиція виставки «Інноваційна діяльність у навчальних закладах м. Києва».

Джерело: За публікацією Інституту релігійної свободи, м.Київ.
Категорія: Церква і суспільство | Переглядів: 934 | Додав: artasset | Теги: Україна, освіта, конференція
Всього коментарів: 0
avatar