Головна » 2008 » Август » 30 » Преподобний отче наш Феодосіє, моли Бога за нас!
19:31
Преподобний отче наш Феодосіє, моли Бога за нас!
Цей рік виявився насиченим на ювілейні та святкові дати, пов’язані з церковним життям. 900-річчя Михайлівського Золотоверхого монастиря, 1020-ліття хрещення Київської Руси-України – відзначення цих свят вже увійшло в новітню церковну історію України. Але крім цих загальноукраїнських свят на цей рік випало ще й кілька визначних дат, пов’язаних з нашою великою святинею – Києво-Печерською лаврою. У червні було відзначено 900-ліття побудови Троїцької надбрамної церкви Лаври – єдиного вцілілого храму, збудованого в обителі ще у княжу добу. А 27 серпня 2008 р., в день перенесення мощей преподобного отця нашого Феодосія, ігумена і чудотворця Печерського, відбулося святкування 900-ліття його прославлення в лику святих.

Саме 1108 р. селикий Київський князь Святополк-Михаїл, засновник Золотоверхого Михайлівського собору, за порадою Печерського ігумена, повелів митрополиту Київському «вписати в синодик», тобто причислити до святих, які шануються всією Церквою, преподобного Феодосія. Князь настільки пройнявся святістю цього преподобного отця, що вивчив його житіє і всякому охочому розповідав його.

З нагоди ювілею у Свято-Феодосіївському монастирі м. Києва 26-27 серпня відбулися урочисті богослужіння, які очолив Священноархімандрит обителі Святійший Патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет. 26 серпня було звершено Всенічне бдіння, а 27 серпня – Божественну літургію. Патріархові співслужили намісник Михайлівського Золотоверхого монастиря архієпископ Переяслав-Хмельницький Димитрій, єпископи Черкаський і Чигиринський Іоан, Харківський і Богодухівський Лаврентій, Тернопільський і Бучацький Нестор, Дрогобицький і Самбірський Матфей, Чернігівський і Ніжинський Іларіон, Васильківський Євстратій і єпископ Феодосій, а також намісник Феодосіївського монастиря архімандрит Ювеналій з братією у священному сані, керуючий справами Київської патріархії і намісник Видубицького монастиря архімандрит Епіфаній. Чудово співав хор монастиря, а храм був наповнений богомольцями. На малому вході Святійший Патріарх нагородив казначея монастиря ієромонаха Іова наперсним хрестом.

У своїй проповіді Патріарх Філарет відзначив, що преподобний Феодосій є не тільки одним з найбільш шанованих українським народом святих, але й прикладом подвижницького чернечого життя. Приклад його життя має надихати на подвиги і сучасне чернецтво, яке у своєму житті покликане реалізувати євангельські ідеали життя християнина. «Ми для того і відзначаємо урочисто це свято, – сказав Патріарх – щоби нагадати всім православним, а особливо ченцям, про важливість для Церкви монашого подвигу. Бо тільки та Церква, в якій розвивається чернецтво, має майбутнє. Але чернецтво не по імені, а по суті. Бо і в часи преподобного Феодосія було багато таких, які жили в монастирях та носили чернечі одежі, але за духом своїм не були ченцями. Так і в наш час – багато є таких, які є ченцями по і мені, але мало таких, які живуть так, як мають жити ченці».

Святкове богослужіння завершилося хресним ходом навколо храму, молитвою до преподобного Феодосія і уставним многоліттям
 
Джерело: Прес-центр Київської Патріархії.
Категорія: Духовне читання | Переглядів: 897 | Додав: artasset
Всього коментарів: 0
avatar