Головна » 2010 » Январь » 12 » Святкування Різдва на Хмельниччині
22:01
Святкування Різдва на Хмельниччині
 У місті Хмельницькому а саме, парафія Храму Всіх Святих землі Української разом із Архієпископом Антонієм Хмельницьким і Кам'яниць-подільським 7 січня відбулась літургія в день святкування Різдва Христового, церкву переповнювали парафіяни та прихожани не зважаючи на те що це був будній день! Всі трьох-денні літургії були вдало відслужені в супроводженні настоятелем "ХВСзУ" прот. Володимиром секретарем Хмельницької Єпархії.
 У цей день Євангельське писання свовіщає про те що Ісус Христос народився в часи правлінні імператора Августа в юдейському місті Віфлеємі у сім'ї теслі Йосипа Обручника з Назарету в його вихованки Марії (Богородиці й Пріснодіви), які прибули до Віфлеєму для участі в перепису населення (Лк. 2:1,2). Через відсутність місця в готелі родина була змушена переночувати в печері, що використовувалася як хлів для укриття худоби від непогоди. Під час народження Христа над печерою зійшла Віфлеємська зірка, яка вказала про цю подію трьом волхвам (мудрецям). Першими прийшли поклонитися Христу пастухи, яким про цю подію возвістив янгол, потім волхви. Волхви піднесли Христу дарунки — золото, ладан і Смірну Довідавшись про народження Христа, царь Іудеї Ірод велів провести побиття дітей у віці до 2 років, але Христос був чудом врятований від смерті. Однак родина Йосипа була змушена бігти в Єгипет і перебувала там до смерті пануючого Ірода.

Цікаво знати: Святкування Різдва на Заході
Закон про загальне святкування свята Христового Різдва містився у кодексах імператора Теодосія з 438 року і імператора Юстиніяна. Проте у Римі почали відзначати у цей день Різдво значно раніше. Існують дані про те Різдво святкували окремо 25 грудня в Римі вже у 353 р., бо з промови папи Ліберія 352 р. легко зробити висновок про те, що того року Різдво святкувалося разом із Богоявленням, а в т. зв. Хронографі Філокалюса з 354 р. поміж християнськими святами знаходиться вже й Різдво 25 грудня. Встановлення дати святкування 25 грудня імовірно було пов'язане із Римським святом Непереможного Сонця (Dies Natalis Solis Invicti), що було введено імператором Авреліаном у 274 році і пов'язане з переходом Сонця через точку зимового сонцестояння і, відповідно, збільшення тривалості дня. На цей символічний зв'язок пізніше вказували отці Церкви, зокрема Св. Іван Золотоустий: «Люди називають святий день Народження Господнього днем нового сонця…» і св. Авґустин: «Ми святкуємо день 25 грудня не задля народження сонця, а задля народження Того, хто те сонце сотворив». (с)

Джерело: Редакція парафії "ХВСзУ"
Категорія: Вісті з Єпархій | Переглядів: 1268 | Додав: artasset
Всього коментарів: 0
avatar