Головна » 2009 » Июль » 30 » Хрещення Руси-України
18:59
Хрещення Руси-України

День пам'яті святого рівноапостольного великого князя Володимира є особливим для всього українського народу. Поміж великими і світлими мужами нашої княжої держави святий Володимир Великий, наче сонце, сяє своєю невмирущою славою, величчю і заслугами. В історії Руси-України його записано золотими літерами не тільки як могутнього і розумного володаря, але передусім як хрестителя, просвітителя і ревного апостола християнської віри.

Нагадаємо, що рік тому з ініціатитви Церкви Президент України Віктор Ющенко своїм указом встановив відзначення у день пам'яті святого Володимира річницю Хрещення Руси-України як державного свята. На честь цього святого князя названий і патріарший кафедральний собор міста Києва.

Саме тому 27-28 липня 2009 року Українська Православна Церква Київського Патріархату, на чолі зі своїм Предстоятелем – Святійшим Патріархом Київським і всієї Руси-України Філаретом, молитвою і богослужінням відзначила 1021-шу річницю Хрещення Київської Руси-України і свято рівноапостольного князя Київського Володимира Хрестителя.

Зокрема, 27 липня 2008 року Святійший Владика очолив святкову всенічну у Князе-Володимирському патріаршому соборі. Йому співслужив єпископат Української Православної Церкви Київського Патріархату та духовенство з усіх куточків України.

У сам день свята, 28 липня, була відслужена урочиста Божественна літургія. З усіх областей з’їхалася величезна кількість вірних нашої церкви, так що не лише Володимирський собор, а й майдан навколо нього був вщент наповнений вірянами та гостями столичного міста Києва.


 

 
Після святкового богослужіння розпочинається літанія, хресний хід до пам'ятника хрестителя Київської Руси святого князя Володимира. Прочани з усіх областей України пройшли під знаменами Христа вулицями Києва. Повітря наповнене молитвами та духовними піснеспівами.
 
 

 

Богослужіння прикрасив своїм співом Патріарший хор Володимирського кафедрального собору під керівництвом Вероніки Матвієнко та хор Київської православної богословської академії.

Після літургії відбувся хресний хід від патріаршого собору до пам’ятника святому Володимиру на Володимирській гірці. Урочиста хода пройшла по бульвару Тараса Шевченка, вулиці Володимирській, повз стіни вічної Софії Київської та Золотоверхої Михайлівської обителі. Слід відзначити, що за своєю протяжністю цей хресний хід перевершує всі попередні церковні заходи в столиці: в той час, як голова колони знаходилася вже на Софійському майдані, її завершення знаходилося на розі бульвара Шевченка і вул Володимирської, тобто в чотирьох кварталах (понад 1 кілометр). Під наспіви молебних співів  клір та вірні прибули на схили Дніпра до монумента святого князя. Там було звершено урочистий молебень з молитвою до просвітителя українського народу Святого Володимира.

 

В урочистостях взяло участь близько 1,5 тис. священнослужителів та до 15 тис. вірних. Слід особливо зазначити, що, не зважаючи на поважний вік - 80 років - Патріарх Філарет всю відстань хресного ходу пройшов пішки разом з тисячами вірних.

Божественна літургія та Хресниий хід транслювалися в прямому ефірі Першого Національного каналу українсього телебачення.

Святкове богослужіння у Володимирському кафедральному соборі в день храмового свята. Тисячі вірних Києва та з усієї України прийшли, щоб разом розділити духовну радість.
 
 
 
 
 
 

 

 
 
 

 

 
 
 
 

 
На запрошення Святійшого Патріарха Філарета на святкування прибув віце-мер міста Тбілісі пан Мамука Ахвледіані.
 
 

 

 
 
 
По прибуттю до монументу святого Володимира єпископат та духовенство на чолі зі Святійшим Владикою розпочинають молебень до Рівноапостольного князя Володимира, красного сонечка.
 
 

Джерело: Прес-центр Київської Патріархії.

Категорія: Патріарх | Переглядів: 999 | Додав: artasset
Всього коментарів: 0
avatar