Головна » 2009 » Июнь » 7 » Зелені свята (Трійця)
23:23
Зелені свята (Трійця)
Зелені свята – дуже давнє народне дохристиянське свято, яке символізує остаточний прихід літа. Це завершення весняного і початок літнього календарного циклу. В основі Зелених свят тисячі років лежали культ рослинності і магія заклинання майбутнього урожаю. З прийняттям християнства Зелені свята почали називатися ще й Трійцею, яка відзначалася на 50-й день після Паски і спів падала з Зеленою неділею. Проте впродовж багатьох століть традиційно залишалася давня народна ритуально-обрядова складова Зелених свят.

У Храмі Всіх Святих від 7:45 розпочалась служба Іоана Золотоустого із Сповіді!
Прихожан у цей день було дуже багато, особливо на чин освячення води та окроплення зілля!


Згідно з Євангелієм в день, коли з небес на Ісусових апостолів зійшли вогненні язики Духу, апостоли заговорили різними мовами, щоб надалі здійснювати покликання йти до народів і проповідувати вчення Христове. Сходження Святого Духу обіцяв апостолам Христос у день Свого вознесіння. Обіцянка сповнилася через десять днів, на 50-й день після Воскресіння. Тому свято ще зветься П'ятидесятницею. Українці називають його також Зеленими святами, бо здавна в час зміни весни на літо замаюють оселі зеленню-клечанням, посипають долівку травою й татар-зіллям. Таким чином вшановують невмирущість життя і невичерпність його джерела.

У християнській символіці зелена барва так само символізує життя. Зеленими гілками і квітами на Трійцю прикрашають храми й церковні подвір'я, а священики освячують оберемки зелені, які люди приносять до церкви.

Цікаво, що образ Трійці українці шанують ще з дохристиянських часів. Різдвяний трисвічник, що зветься "трійця", колядки про створення світу, гаївки-веснянки, троїстий знак на писанках свідчать про духовні знання наших предків, які на сьогодні майже втрачені. І, можливо, найцікавішим відгомоном стародавніх вірувань стали громадські звичаї взаємодопомоги, які трималися в українському суспільстві аж до середини ХХ століття. Найвідомішим із таких звичаїв є толока. Коли всією громадою село допомагало побудуватися чи засіяти поле. Як це пов'язане з ушануванням Трійці? Бог-Трійця – Бог Отець, Бог Син і Бог Дух Святий у своєму взаємодоповненні навчають нас практикувати духовне знання у суспільстві, серед співгромадян. Суспільство стає правдиве тільки тоді, коли відкривається на внутрішність кожної індивідуальної особи, коли служить окремим особам, щоб вони змогли розвиватися до своєї повноти.





Категорія: Вісті з Єпархій | Переглядів: 1489 | Додав: artasset
Всього коментарів: 2
avatar
2 artasset • 11:01, 20.06.2009
Я підкорегував відео разом із фотками але раз все виложив це то хай буде це, там встановив пісню "Пикардийская терция" Сад Ангельський пісень, сполучилось класно особливо с переходом якого немає)))
Я закінчив першу зйомку на закінченні "Гос Помолимось" і почав з такого ж самого ось і вийшло що розділення не було!
avatar
1 VIPrus • 10:30, 20.06.2009
Служба по вищим ґатункам )))
avatar