Головна » 2009 » Январь » 4 » Закон УНР про автокефалію Української Церкви
15:08
Закон УНР про автокефалію Української Церкви
Ухвалений Радою Народніх Міністрів ЗАКОН про вищй уряд Української Автокефальної Православної Соборної Церкви
 
Затверджуємо: В. Винниченко, Андрієвський, Ф. Швець, А. Макаренко. 1-го січня 1919 року, м. Київ.

Посвідчив: В. об. Державного Секретаря М. Корчинський.
 
1). Вища церковно-законодавча, судова та адміністраційна влада на Вкраїні належить Всеукраїнському Церковному Соборові, постанови якого, коли мають церковно-державне значіння або вимагають видатку грошей з державних скарбів, підлягають розгляду і затвердженню законодавчих органів.

2). Для керування справами Української Автокефальної Православ­ної Церкви утворюється Український Церковний Синод в складі двох епіскопів, і протоієрея, 1 священика, 1 діякона, трьох мірян і одного священика від військового відомства. До скликання Собору, який обірає в члени Синоду і подає на затвердження Уряду, члени Церковного Синоду призначаються Вищим Республіканським Українським Урядом.

3). Відомству Синода належать церковні справи: а) релігійні, б) адміністраційні, в) господарські, г) освітні, д) контрольні та ревізійні. (Додатковим декретом Директорії надано Синодові ще й функції судові).

4). В засіданнях Українського Синоду має присутність призначений для того Міністром представник Республіканського Уряду, який іме­нується Державним Представником і на обов'язках якого лежить: по­давати інформації, роз'ясняти закони, стежити за виконанням законів та постанов Синоду, які не порушують інтересів Республіки. Державний Представник має право опротестування перед Радою Міністрів.

5). Церковна влада Автокефальної Української Церкви з її всім урядовим складом оплачується коштами з Державної Скарбниці одповідно штатам, установленим для цього додатково.

6). Українська Автокефальна Церква з її Синодом і духовною ієрархією ні в якій залежності від Всеросійського Патріярхату не стоїть.

7). Український Церковний Синод для керування своєю діяльністю, а також для скликання Церковного Собору, виробляє накази, які вступають в силу по затвердженні їх Українським Республіканським Урядом.

Голова Ради Народніх Міністрів В. Чехівський
Міністр Культів — Липа
 
Категорія: Церква і суспільство | Переглядів: 924 | Додав: artasset
Всього коментарів: 1
avatar
1 Juvenal • 00:54, 10.09.2013
With the bases loaded you struck us out with that anwesr!
avatar